Stres Nedir

9/8/2023

Stres Nedir?

Stres, vücuda yüklenilen herhangi bir özel olamayan isteme karşı, vücudun tepkisi olarak tanımlamaktadır. Stres, olumlu ya da olumsuz duygular yaşamamıza neden olabilir. Stres oluşabilmesi için kişinin kendi vücudundan ya da çevreden gelen uyaranın kişinin tolere edebileceğinden fazla olmasıyla kişide stres ve stresin sebep olduğu durumlar gözlenir. Örn. Hızlı soluk alıp verme kalp atışlarında hızlanma, sinirlenme, ağlama, davranış bozuklukları, karşı gelme ve normal dışında davranış geliştirme vb.

Strese kişilerin verdiği tepkiler sırasıyla 3’e ayrılır; alarm tepkisi, direnme ve tükenmedir.

Nedir bu tepkiler, aşamalar? Öncelikle alarm durumunda kişi stres kaynağına maruz kaldığında savaş ya da kaç tepkisini ortaya koyar. Kişi ya stres kaynağı ile yüzleşir, onunla mücadele eder ya da stres kaynağından kaçmaya çalışır. Kişi streste alarm durumundayken stres kaynağının verdiği uyarı miktarı ve yoğunluğunun arttığı durumlarda normal tolerasyon seviyesinin üzerine çıkarak normal davranış paternlerinin dışına çıkabilir.

Kişi alarm aşamasından sonra direnme aşamasına geçer. Bu aşamada ise kişi uyarana ya uyum sağlar ya da direnmeye çalışır. Eğer uyum sağlayabilirse her şey normale döner fakat uyum sağlayamazsa direnmeyi sürdürür ve bununla beraber stres belirtileri görülmeye hatta şiddetlenmeye devam eder. Örn. Vestibüler nörolojik eşiği düşük bir çocuğu havaya atıp tutarsanız ve bunun sıkılığını arttırırsanız çocuğun vücudunu kasıp kendini kilitlediğini görebilirsiniz. Veya yemeği reddeden bir çocuğa zorla yemek yedirmeye çalışırsanız önce kaçmaya çalışır sonra ağlar sonra bir şeyleri fırlatır ve en son çare olarak da kendine zarar vermeye başlar.

Kişi uyum sürecindeyken uyaranın devam ediyor olması kişinin gayretinin tükenmesi ile birlikte bitkinlik, başarısızlık ve yetersizlik duyguları oluşur ve davranışlarda ciddi derecede sapmalar görülür.

Bu konuda uyguladığımız yöntem ise kişinin duyusal olarak tolerasyon seviyesini arttırıp uyum sürecini kolay bir şekilde yöneterek stresle başa çıkabilmesini sağlamak. Böylece istenmeyen davranışların önüne geçebiliriz.

Daha detaylı bilgi almak ve değerlendirme için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Anahtar kelimeler: Stres Nedir, Vücut Tepkisi, Alarm Tepkisi, Direnme Aşaması, Tükenme Aşaması, Stres Belirtileri, Tolerasyon Seviyesi, Savaş ya da Kaç, Stres Kaynağı, Davranış Bozuklukları, Uyaran, Stresle Başa Çıkma, Duyusal Uyum, Stres Yönetimi, Davranış Paternleri, Normal Dışında Davranış, İstenmeyen Davranışlar, Vestibüler Nörolojik Eşik, Uyum Süreci, Tolerasyon Arttırma.