Kaygı (Anksiyete) Nedir?

Erg. Harun Köse

9/8/20231 min read

Kaygı(Anksiyete) Nedir?


Kaygı(anksiyete), korkunun tersine nedeni belli olmayan, somut bir tehlike yokken kişinin yaşadığı huzursuzluk ve tedirginlik halidir. Kaygı korku gibi nesnel değil özneldir çünkü burada kişinin kendi tecrübeleri doğrultusunda gelecekte tehlikenin gerçekleşip, gerçekleşmeyeceği belirsizken bu duruma karşı sürekli olarak gösterdiği durumdur.

Aileler olarak bazen çocukların bu kaygılı davranışlarını yersiz görüp inkâr edebiliriz, bu davranışla çocukta durumu yok sayıp içsel ve dışsal teması keserler ve savunma mekanizmalarına başvururlar. Bastırılmış olan bu durum karşısında çocuklar normal şartlarda bile tedirgin, endişeli ve kaygılı davranırlar. Çocuk çevresinde karşılaştığı uyaranları tolere edemediğinde tedirginlik başlar ve sonrasında kaygı seviyesi artar.

Bunu şu şekilde örnekleyebiliriz; çocuğunuzu kreşe yazdırmaya karar verdiniz, birlikte bir kreşe gittiniz çok güzel oyuncaklar ve çok ilgili öğretmenler var her şey çok güzel görünüyor. Sonra bir öğretmen çocuğunuzu aldı ve oyun odalarını göstermek için götürdü. Çocuğunuz burada ağlamaya kaçmaya ya da öğretmene saldırıp sizin yanınıza kaçmaya, saklanmaya çalışır. Halbuki bulunduğu ortam gayet güvenlidir ama çocuk tehlike var olmamasına rağmen sanki orada bir tehlike varmış gibi düşünüyor ve kaygı duyup gitmemeyi tercih ediyor. İlk etapta bu davranışlar kısa süreli olarak normal karşılanır fakat durum kronikleştiyse bir sıkıntının var olduğunu aklımızda tutmamız gerekir.

Yapmamız gereken şey ise çocuğun duyusal olarak çevreden gelen uyaranlara karşı tolerans sağlayarak ve vücut farkındalığını arttırarak kendini tanımasını ve kendinden emin olarak kaygıları ile başa çıkabilmesi sağlanır.

Bizimle iletişime geçerek daha detaylı bilgi alıp değerlendirme isteyebilirsiniz.

Anahtar kelimeler: Kaygı Nedir, Anksiyete, Korku, Huzursuzluk, Tedirginlik, Tehlike, Öznellik, Çocuklarda Kaygı, Savunma Mekanizması, Bastırılmış Duygular, Kaygı Seviyesi, Duyusal Uyaranlar, Kreş Kaygısı, Vücut Farkındalığı, Çocuk Psikolojisi, Uyaran Toleransı, Çocuklarda Anksiyete Belirtileri, Kaygı Yönetimi, Güvenlik Algısı, Çocuk Davranışları, Kronik Kaygı.