Oyun BİLGİ POSTU!!!

Erg. Harun Köse

9/9/20232 min oku

Oyun

Yetenek ve zekâ geliştirici, belli kuralları olan, iyi vakit geçirmeye yarayan eğlence, bedence ve bilişsel yeteneklerini geliştirmek amacıyla yapılan aktivitedir. Çocuk, nesnelerin kullanımına dair bilgileri, cinsiyet rollerini, sosyal becerileri, yaşam becerilerini ve diğer pek çok bilgi ve beceriyi oyun yoluyla öğrenmektedir.

Peki bu oyunlar-oyuncaklar nasıl olmalı derseniz.
Öncelikle oyunlarımızın bizim için bir amacı olmalı bu amaçlar, çocuğun gelişimine odaklanan ve onu regüle ederek stres seviyesini azaltıp onu mutlu edecek şekilde oyunlarımızı çeşitlendirmeliyiz.
Başlangıç olarak oyuncak sayımız bir oda dolusu olmamalı. Unutmayalım ki her oyuncak aslında bir uyarandır ve çok oyuncak çok uyarandır. Bu kadar fazla oyuncağın olduğu yerde çocuk tıpkı bir açık büfe misali hepsini tatmak isteyecektir. Böylece oyun süresi kısa ve sürekli geçişli olacaktır.

Bu durumun önüne geçmek için yapılabilecek şey oyuncak sayısını 4-5 oyuncağa düşürerek haftalık olarak oyuncakları diğerleri ile değiştirmektir.

Oyuncaklar ise bir tuşuna basınca hareketlenen ses çıkartan pahalı oyuncaklar olmamalı, onun yerine basit, motor planlamasını, zekasını geliştirmesini, bireylerle ve çevreyle etkileşimde olabileceği (örn. Kamyon, kepçe, araba, bebek gibi figür ve hayal gücünü destekleyebilecek) oyuncaklar olmalı.

Onların gelişimine destek vermek isteyen aileler de bu oyunlara katılmalıdırlar. Duyu temelli oyunlar ile çocuğun kendisi ve çevresine olan farkındalığını arttırılmalıdır. Ailelerin istediği oyunlardan çok çocukların istediği ve başlattığı oyunlara aileler dahil olmalıdır.

Daha detaylı bilgi almak ve değerlendirme için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Anahtar kelimeler: Yetenek Geliştirici Oyunlar, Zekâ Gelişimi, Çocuk Gelişimi, Sosyal Beceriler, Yaşam Becerileri, Oyuncak Seçimi, Motor Planlama, Duyu Temelli Oyunlar, Aile Katılımı, Çocuk Farkındalığı, Oyun Stratejileri, Oyuncak Sayısı, Etkileşim, Hayal Gücü, Regülasyon, Stres Azaltma, Gelişim Odaklı Oyunlar, Basit Oyuncaklar, Oyun Süresi, Oyun Çeşitlendirme.